Blog

L’ANSIETAT

Qui no ha sentit alguna vegada la boca seca o les mans tremoloses? Recordes l’última vegada que et feia mal la panxa o la boca de l’estòmac? O que semblava que el cor se’t sortiria del pit, bategant ràpid i fort?

Totes aquestes reaccions del cos són manifestacions de nerviosisme i ansietat, i el seu origen es remunta als homínids, dels quals evolucionem. I és que aquestes reaccions preparen al cos, l’individu, per a una reacció imminent davant un perill o amenaça. Ens predisposen per a l’atac o la fugida. Per exemple, la taquicàrdia proveeix de més sang, i més ràpidament, al cos, per a un exercici físic intens; o el mal de panxa és degut a moviments intestinals per evacuar el seu contingut, pesar menys i ser més veloços.

Avui en dia l’ésser humà no s’enfronta a aquestes situacions, i resol els seus conflictes, generalment, mitjançant el diàleg i la relació, però aquest ressort, aquest mecanisme, s’activa igualment en sentir amenaçada la nostra integritat psicològica o emocional. I podem experimentar-ho davant un perill real o enfront de la nostra creença de que alguna cosa pot succeir, encara que no estigui succeint.

És bo que hi sigui, és bo preparar-se per l’acció, estar atents i llestos … però aquest mecanisme pot perdre la seva utilitat, la seva funcionalitat quan s’activa molt sovint i/o molt intensament, per exemple en una època de molt estrès, crisi personal o dificultats amb la parella o la família. Pot passar llavors que aquest disparador es desregula, i encara que superem, resolguem o deixi d’existir el conflicte que l’activava, continui activant-se forma automàtica, i visquem amb una sensació d’intranquil·litat, o por, de forma contínua. I per a res.

Hi ha diversos quadres clínics que es deuen a aquest desequilibri, com l’ansietat generalitzada o l’estrès post traumàtic …

És una situació molt desagradable i desconcertant. Estar nerviós sense saber per què o amb una idea molt vaga, dia rere dia … A més de que podem arrribar a pensar negativament de nosaltres mateixos, com si no poguéssim resoldre les coses o no valguéssim, o ens haguéssim quedat ancorats en alguna cosa.

Si creus que et passa una cosa semblant, o que alguna sensació t’acompanya des de fa massa temps i et genera malestar, al Centre de Teràpia Psicològica Kairós podem ajudar-te.

Veurem què passa o què va succeir, quin conflicte existeix, i t’acompanyarem en la recerca de la millor solució per al teu moment, i perquè puguis seguir endavant amb la teva vida i els teus projectes.

Write a Comment